A sad ostaje vjera, ufanje, ljubav, ovo troje, ali je najveća među njima ljubav.

NASLOVNICA

Vatikan izdao smjernice za obred pepeljenja na Čistu srijedu u vrijeme pandemije

Kongregacija za bogoslužje i disciplinu sakramenata objavila je 12. siječnja propise za obred pepeljanja na Pepelnicu, kojom počinje korizma, ove godine 17. veljače, koji će u doba pandemije bit „bez riječi i dodira“, prenosi Vatican News.

Pepeljenje! | Laudato

Svećenik prije obreda pepeljanja na Čistu srijedu treba staviti masku, dezinficirati ruke i zatim blagoslovljeni pepeo umjesto znaka križa na čelu posipati po glavama vjernika koji mu priđu. Tamo gdje je to običaj, svećenik može otići do vjernika okupljenih na trgu pred crkvom.

Obred se odvija u tišini, a uobičajena formula („Obratite se i vjerujte evanđelju” ili ranije „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“), izgovara se samo jednom, na početku obreda pred svim vjernicima.

Smjernice je potpisao pročelnik Kongregacija za disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah i tajnik Kongregacije nadbiskup Arthur Roche.

Objavljeno: 12. siječnja 2021.

bitnonet

1 Comment

  1. Anonimno

    Koje li djavolske politike….!!!…upravo ono što je najbitnije u tom obredu su izbacili…ali nadam se da ima pametnih, mudrih i hrabrih svećenika i biskupa koji će prepoznati zamke uloga u ovim smjernicama i učiniti po starim pravilima kako i treba……

PIŠITE SVOJE MOLITVE I KOMENTARE

%d blogeri kao ovaj: