A sad ostaje vjera, ufanje, ljubav, ovo troje, ali je najveća među njima ljubav.

NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Tri su neprijetelja

Ne možeš učiniti ništa dobro ako ne slomiš ova tri tiranina

Ako ste ikad zaronili u pisma svete Katarine Sijenske, velike mističarke znate da ona uvijek potiče svetost prije svega.

Želi da ljudi budu rasplamsani “plamtećom ljubavlju” i kupaju se “u krvi Krista raspetog”. Želi vidjeti ljude kao što ih je Bog stvorio i želi da njegova Crkva nastoji biti dostojna njezinog identiteta kao Kristova zaručnica. Stoga bi ona danas pozvala sestre i kardinale, papu i laike da „nastave živjeti u Božjoj svetoj i nježnoj ljubavi“ i detaljno bi opisala kako bi to moglo izgledati u njihovom određenom životu. Njezina pisma napisana su u vrijeme kada je Crkva bila u ozbiljnim problemima. Dok je Crna smrt kuge harala Europom, papinstvo se preselilo u Avignon u Francuskoj, a nekoliko republika i kneževina Italije, uključujući Papinsku državu, ratovale su međusobno. Mnogi su svećenici pali u korupciju i grijeh. Katarinina pisma danas su jednako važna kao i uvijek, ali ponovno aktualna ako pogledamo stanje Crkve i svijeta. Brojni skadali, ratovi, pobune, raskoli ponovno su na snazi, a čini se da njena pisma imaju dijagnozu i riješenje.

Krik Katarine Sijenske: Tri su neprijetelja koja treba odmah svladati -  Dnevno.hr

Sveta Katarina Sijenska: Ako ne svladaš ova tri tiranina ne možeš učiniti ništa

 

Uzmimo, na primjer, jedno pismo iz 1379. laiku koji će kasnije postati napuljski kralj – ovo bi se moglo odnositi na svaku dušu koja postoji. U svom tipično ohrabrujućem stilu ona govori:

“Najdraži brate u Kristu, čeznem da te vidim kao hrabrog viteza, koji se hrabro bori za slavu i hvalu Božjeg imena i napredak i reformu svete Crkve.”
„Ali budi svjestan, da ne možeš učiniti ništa dobro – ne možep biti hrabri i priskočiti u pomoć svetoj Crkvi – ako se prvo ne borip i ne zaratiš protiv naša tri glavna neprijatelja, svijeta, vraga i našeg slabog tijela. To su tri glavna tiranina koja nam ubijaju dušu što se tiče milosti, bez obzira na naš položaj, ako upotrijebimo ruku svog slobodnog izbora da otvorimo vrata svoje volje i pustimo ih unutra.”
Ovo je upozorenje da nikada ne zanemarujemo svakodnevno ispitivanje savjesti bez obzira na naš položaj u ovom svijetu.

Skandali u Crkvi imaju sve veze s podleganjem zlu, preuzimanjem svjetskih iskušenja i zaboravljanjem Gospodinova puta. Oni koji ratuju protiv ova tri tiranina mogu raditi za Crkvu i svakog čovjeka.

dnevno.hr

PIŠITE SVOJE MOLITVE I KOMENTARE

%d blogeri kao ovaj: