A sad ostaje vjera, ufanje, ljubav, ovo troje, ali je najveća među njima ljubav.

NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Mladića Akasha Bashira Vatikan je proglasio “slugom Božjim”

Mladić je 2015. spriječio bombaša samoubojicu da uđe u crkvu u Lahoreu, a bombaš je potom detonirao bombu vani, ubivši i mladića

 

 Mladića Akasha Bashira Vatikan je proglasio “slugom Božjim”. To je na misi objavio nadbiskup Lahorea Sebastian Shaw. Generalni vikar nadbiskupije Lahore, Francis Gulzar rekao je: „Ovo je veliki dan za Katoličku crkvu u Pakistanu. Bashir je prinio svoj život kao žrtvu kako bi spasio živote kršćanske zajednice u katoličkoj crkvi svetog Ivana u Youhanabadu, Lahore. On je prvi pakistanski kršćanin koji je uzdignut na čin jednog od Božjih svetaca.”

 

Godine 2015. Akash Bashir, volonter u svojim 20-ima, spriječio je bombaša samoubojicu da uđe u crkvu. Napadač, koji je pripadao rascjepkanoj skupini talibana, potom je detonirao bombu, ubivši sebe i Bashira ispred crkve. Bashir je bio jedan od najmanje 15 ljudi koji su poginuli u napadu, u kojem je također ozlijeđeno više od 70 ljudi. Istodobno je napadnuta obližnja protestantska crkva.

Akash Bashir se dobrovoljno prijavio u službu crkvene sigurnosti i izvršavo sigurnosne provjere na vratima. Shvativši da terorist ispod jakne nosi pojas s eksplozivom, uhvatio se za ubojicu i uspješno ga spriječio da uđe u crkvu. Navodno je teroristu vikao: “Možeš raditi što god hoćeš – umrijet ću za to, ali te neću pustiti unutra”, prenose različiti izvori. Stotine katolika bilo je tada u crkvi na nedjeljnoj misi. Praktično u isto vrijeme, smrtonosni samoubilački napad također je izveden u obližnjoj protestantskoj crkvi.

dnevno hr

PIŠITE SVOJE MOLITVE I KOMENTARE

%d blogeri kao ovaj: