A sad ostaje vjera, ufanje, ljubav, ovo troje, ali je najveća među njima ljubav.

NASLOVNICA, ŽIVOT CRKVE

Papa: Svekrve pazite kako se izražavate

Image by Annett_Klingner from Pixabay

Vrijednosti starije dobre i odnosi među generacija bile su jučer središnja tema Papine kateheze na općoj audijenciji u Vatikanu. Papa Franjo svojom spontanošću još je jednom oduševio okupljene vjernike.

Naime, u jednom je trenutku odstupio je od pripremljenog teksta te je u anegdotalnom tonu prokomentirao odnos svekrva i snaha.

“Svekrva, ne kažem da je vidimo kao vraga, ali je uvijek pogrdno predstavljena. Ali svekrva (punica) je majka vašeg supruga i majka vaše supruge. Mi si govorimo da je svekrva – što dalje, to bolje. Ali ne, ona je majka, ona je starija osoba. Ženi je jedna od najljepših stvari imati unuke. Kad joj djeca imaju djecu, ona ponovno oživi”, rekao je Franjo.

Papa: “Pazite kako se izražavate”

Uputio je papa i prikladnu poruku svim svekrvama: “Pazite kako se izražavate, devijacije jezika jedan su od najružnijih grijeha svekrva”.

U središtu Papine kateheze, kako piše Vatican News, bila je udovica Noemi iz biblijske Knjige o Ruti. “Ta mala biblijska knjiga sadrži dragocjeno učenje o savezu generacija: gdje se mladost pokaže sposobnom vratiti entuzijazam zrelijoj dobi, starost se otkriva sposobnom ponovno otvoriti budućnost ranjenoj mladosti”.

Mladi, razgovarajte sa starijima
Papa Franjo je objasnio kako priča o Ruti i Noemi pokazuje da u Božjem planu vjera i ljubav omogućuju prevladavanje izazova. “Ako su mladi otvoreni za zahvalnost za ono što su primili, a stari poduzmu inicijativu za ponovno pokretanje njihove budućnosti, ništa ne može zaustaviti procvat Božjih blagoslova među ljudima!”

Mlade je isto tako potaknuo neka razgovaraju sa starijima, bakama i djedovima, a da stariji razgovaraju s mladima. To će, kako je rekao, potaknuti sklad i izgraditi taj “lijepi most koji moramo čuvati i paziti”.

dnevno hr

PIŠITE SVOJE MOLITVE I KOMENTARE

%d blogeri kao ovaj: