Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

NASLOVNICA

Prekrasna kršćanska djevica koja je više od 50 filozofa obratila na kršćanstvo

Prekrasna kršćanska djevica koja je više od 50 filozofa obratila na kršćanstvo pa zbog toga ubijena

Sveta Katarina Aleksandrijska imućna je kršćanska djevica, o kojoj se ne zna mnogo, osim osim godine rođenja, koja ipak nije sasvim sigurna, i podatka da je 304. godine ubijena zbog imena Isusova. Naime, za vrijeme vladavine cara Dioklecijana po svim rimskim provincijama bjesnilo je strašno progonstvo. Posebice u Egiptu. U tom dobu progonstava podnijela su se brojna mučeništva zbog vjere kao i uzdignuli mnogi sveci. Tako je i sa svetom Katarinom. U narodu znanoj kao sveta Kata ova mučenica je je od najpoznatijih svetica, iako su o njoj ispisane legende. Ali legende dovoljno snažne da se ne izgube kroz povijest. Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka u koju se zaljubio Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija. Zaljubio se u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te oženiti Katarinu.

U trenutku kad je Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, pozvao je Katarinu na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati, ali se ipak odazvala pozivu kako bi cmu objasnila da su poganski bogovi lažni. Prilikom tog susreta, svojom mudrošću, uvjerljivošću i govorničkom sposobnošću uspjela ga je zbuniti. Tada ju je Daia suočio s 50 filozofa da je oni uvjere kako Krist, koji je umro na križu, ne može biti i Bog.

katarina

No, Katarinina pojava i predanost Isusu Kristu nadvladala je sve umove tog trenutka te je svojim govorništvom naposlijetku, pridobila na svoju stranu sve njih, te su na koncu svi prešli na kršćanstvo.D aia ih je zbog toga dao mučiti i poubijati, dok je djevojci, osvojen njezinom ljepotom i mudrošću, ponudio da mu postane suprugom.
Katarina je to najodlučnije odbila. Daia je nakon toga iz bijesa prema njenoj odanosti vjeri i Kristu kojeg je smatrala zaručnikom, povrijeđen i posramljen, dao napraviti strašno mučilo, kotač s bodežima, koji su ju trebali sasjeći, no mučilo se raspalo prije nego su ga upotrijebili na Katarini. Tada je Katarina odvedena izvan grada gdje joj su joj odrubili glavu.
Prema istoj legendi, anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga sahranili. Na tom je mjestu kasnije podignut slavni samostan Sv. Katarine koji postoji i danas, a Katarinini ostaci prenijeti su u pripadajuću crkvu. Sv. Katarina se ubraja među 14 pomoćnika u nevolji, zaštitnica je filozofa, teologa i naučitelja.

dnevno hr

KOMENTARI